Vecka 22

Isolde <3

21+3

Neeee nu måste jag säga att det går lite drygt! Vet inte varför men det känns som att jag är längre än var jag egentligen är men det är nog för att man liksom tänker på tiden. Jag vill ju att det ska bli slutet av augusti eftersom att då kan man börja ta tag i saker och ting. Planera med att få upp kläder osv. Vi har ju mycket planer för sommaren men det känns ändå på grund av vädret som att sommaren inte riktigt funnit sig till rätta än. Det kommer väl om en månad kanske när vi i alla fall är inne i juni. Det ska bli skönt att säga juni faktiskt, juli känns nog ännu bättre och kommer gå fort eftersom att både jag och Simon ska tokjobba då! Det ska bli skönt att kunna slappa efter jobbet med lite jordgubbar kanske och sitta vid havet eller kanske ligga ute och sola! Åka och se Simon spela matcher med Kortedala och lite sådant! :)

Nåväl... vi har som sagt mycket planer som gäller innan lilla Isolde kommer.
Följande är:

  • Tapetsera sovrum i lila med rosor på och en vit fondvägg med tryck på. Simons idé!
    Kommer bli jättefint! [ ]
  • Tapetsera och måla vardagsrum i vitt. Det blir en vit tegelvägg som fondvägg! [ ]
  • Åka till ullared och kolla om det finns billiga dekorationer till inredning. Exempelvis ljuslyktor, blomkrukor och lite köksinredning. Kommer bli mycket hemfix också med hjälp av Emelie och hennes idéer. Lite burkar med snören, blockljus på fat med lite gulliga detaljer på osv. [ ]
  • När vi väl är hemma blir det att köpa en förvaringsmöbel på Jysk som vi gillar samt mattor på IKEA. 2 stycken vita som hundarna inte ska komma i närheten av. [ ]
  • Färg till att måla spjälsängen med samt köksbord plus stolarna! [ ]
  • Få tyg från mamma som Emelie ska hjälpa mig att sy prydnadskuddar osv till. [ ]
  • Köpa grejer på Boulevard och sänghimmel på Jotex. [ ]
  • Fixa i ordning ett lanne samt staket utanför vid vår uteplats. Hade tänkt något lite mixat men mest fina små bollar som kommer från samma typ av de vi redan har här ute! Sommaren är över då så jag vet inte om det är någon idé att plantera blommor liksom.  [ ]

Sen är det bara att inreda och braka! Det är det jag längtar mest till! Jag är rädd för att det blir jag som ska göra allt detta eftersom att Simon ska plugga så jag hoppas att jag orkar med. Som tur är har jag underbara vänner som vill hjälpa till och har lovat det. Jag litar fullt och fast på det och det kommer bli så himla roligt! :)
Det viktiga med detta är att vi fått vår lön och betalat lite på räkningarna som vi har då så det försvinner sen även att vi får sålt vår hylla, jag ska även se till veckan om jag kan få tag i någon som vill hyra vår lägenhet en månad eller så. Lite extrapengar är vad vi behöver. Just nu är det tufft men när vi har fått våra löner kommer kanske pengarna att födelas såhär:

Tapeter 1500:- MAX (allt inkluderat med färg samt rollers, tapetlim)
Inredning Jysk möbel 800:-, mattor IKEA 800:-? kanske skippar den i vardagsrummet på grund av hundarna men det är ingenting som är omöjligt. Klart de kan lära sig, plus att Bella kommer vara rumsren vid det laget.
2000:- på gardiner, lyktor och dekoration MAX. Jotex 169:- för sänghimmel, detta kan kanske fixas på annat vis också. Färg till spjälsäng och bord i köket samt stolar 200:-? Kanske kan byta vårat via min farbror mot ett vitt. eller så. Lanne utanför 300:- staket vet jag inte. Det som är viktigast är inomhussidan då med tanke på att vi går mot lite mörkare tider och höst när Isolde kommer. Ett lanne vill vi dock haså får vi se hur det blir med staket om det hinns med och om vi har råd med det. Ett lanne skulle göra mycket här utanför med tanke på att allt skulle sitta ihop mer med vårat och dessutom kommer vi att kunna pynta dessa växter på julen väldigt fint :)
Man kan väl säga att det blir 5000:- sammanlagt! Jag kommer vara väldigt noga med ekonomin från och med att vi får löner, mamma-penning, bostadsbidrag, utökat studiemedel, barnbidrag mm. Den ska vara stabil och vi ska kunna må bra och unna oss om vi skulle känna för det.


Nåväl! Dagliga grejen om vad som händer i magen på mig nu då?

Graviditetsvecka 21

Nu har du passerat mitten av graviditeten och livmodern växer till några tvärfingrar över naveln.

Extra järn till en gravid kvinna
I Sverige brukar barnmorskorna rekommendera ett extra järntillskott från mitten av graviditeten på 60-100 mg/dag. Det beror på att, även om du äter bra mat finns det risk för att du inte kan täcka det ökade järnbehovet, utan att tära på reserverna - och de kan behövas i samband med förlossning och amning. Läs mer om Blodbrist!

Ge järnet!

  • Blodpudding, korv, vitkålssallad
  • Hamburgare med bröd, tomat, sallad, apelsinjuice
  • Köttfärssås, spaghetti, paprika.
  • Köttgryta, potatis, brysselkål.
  • Lammkotletter, ratatouille, bakad potatis.
  • Stekt kotlett, kokt potatis, skysås, broccoli.
  • Rostbiff, potatissallad, tomatsallad.
  • Stekt biff i ciabattabröd, tomat, paprika, lök.

Kuriosa - det går åt nästan en hink med persilja för att täcka dagsbehovet av järn då du är gravid.

Kaffe och te minskar förmågan att ta upp järn. Stora mängder kaffe - över 300 mg koffein om dagen - kan också öka risken för låg födelsevikt och missfall. En vanlig kopp kaffe innehåller 100 mg koffein.


I vecka 21 är kroppslängden omkring 20 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 420 g.

 

Barnets utveckling Teckning: GP/ Lars Grennert

Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött - om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik.


Du och den blivande mamman är framme vid de man i folkmun brukar kalla, "de hundra lyckliga dagarna".

Under graviditeten kommer även du som pappa att äta näringsriktig mat, inte bara proteiner och kolhydrater utan även vitaminer och mineraler.

Barnet och mammans mage börjar nu växa rejält. Det kan klia på magen då den tänjs ut. Smörj magen med hudlotion.

Tänk på att ditt barn nu kan känna smekningar och beröring på mammans mage.

Kontroller och undersökningar

På många ställen startar nu föräldrautbildning. Vid träffarna pratar ni om graviditeten och förlossningen. På MVC får du information om var, när och hur.

 

Hon kommer att heta ISOLDE ISABELLE JOHANSSON som det ser ut nu och vi längtar jättemycket efter henne! Simon och jag har många planer för framtiden och jag älskar honom så himla mycket! Allt kommer bli så himla bra verkligen!


RSS 2.0